Ostoskori

Joel Wenning

Titteli: Valmentajanörtti
Vastuualueet: Fysiikka- ja lajivalmennus
Syntymäaika ja -paikka: 20.7.1995

Koulutus:
LitK (liikuntatieteiden kandidaatti, liikuntafysiologia), 2019

Valmennusura:
2019- O2-Jyväskylän miesten edustuksen fysiikkavalmentaja

Pelaajaura:
2008- Fosu, Koovee, SB Heinola, O2-Jyväskylä
2012-2014 Saksan U19-maajoukkue
2013- Saksan miesten maajoukkue

 

Lyhyesti Joelista

Fysiikka- ja lajiharjoittelusta vastaava Valmentajanörttimme Joel Wenning on ehtinyt kokea jo lähes kaikki salibandyn tasot pienen paikkakunnan kerhotoiminnasta aina Suomen suurimpiin seuroihin asti. Salibandyn vuoksi jo 16-vuotiaana omilleen muuttaneen nuoren miehen sydämessä rakas lajimme onkin ollut pitkään tärkeällä paikalla.

Suomen lisäksi myös Saksan passin omaava Joel on pelaajauransa aikana päässyt edustamaan toista kotimaataan U19-poikien MM-kisoissa ja kaksissa miesten MM-kisoissa. Penkin taakse valmennustehtäviin hän on siirtynyt yhä enemmän vuodesta 2019 lähtien aloittaessaan Divarissa pelaavan O2-Jyväskylän miesten edustusjoukkueen fysiikkavalmentajana. 

Vaiherikkaan matkansa varrella Joel on pelaamisen tuoman vankan lajikokemuksen ohella kerryttänyt roppakaupalla liikunta-alan koulutusta, joka on kattanut sen korkeimmat tasot. Tuoreen Valmentajanörtin opinpolku onkin kulkenut urheiluakatemian, -lukion, ja -ammattikorkeakoulun kautta lopulta alan korkeimpaan opinahjoon, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan, jossa hän opiskelee viimeistä vuottaan pääaineenaan liikuntafysiologia.

Joelia voidaan kuvailla yhdistelmäksi monipuolista teoreettista asiantuntemusta ja osaamista sekä pitkän kokemuksen tuomaa näkemystä salibandyn vaatimuksista pelaajauran eri vaiheissa. Salibandyn yksilölle asettamat haasteet ovatkin Joelille tuttuja, ja nyt toiveena on päästä jakamaan oppia mahdollisimman monelle kehitystä toivovalle pelaajalle. 

Tieteellisestä ja koko salibandyn näkökulmasta Joel on ehtinyt jo tuottaa  mielenkiintoista tutkimustietoa. Viimeisimpänä hän on yhteistyössä Jiri Kirsilän kanssa urakoinut salibandyn uusinta lajianalyysiä, joka julkaistaan kuluvan kesän aikana. Jo aiemmin Joel on luonut uutta lajitutkimusta mm. kandidaatintutkielmassaan, jossa hän perehtyi tarkasti palautumiseen salibandyn kontekstissa.

 

Pikahaastattelu

Millä viidellä adjektiivilla kuvailisit persoonaasi? 

Ahkera, määrätietoinen, sitoutunut, iloinen ja lempeä.

Minkä vuoksi jokaisen urheilijan olisi hyvä kiinnittää mahdollisimman tarkkaa huomiota fysiikka- ja lajiharjoittelunsa yksilöllisiin sisältöihin?

Jokaisella pelaajalla on omat yksilölliset heikkoudet ja vahvuudet, joihin tulisi huolellisesti keskittyen panostaa, jotta kaukalon sisällä on mahdollista saada itsestä mahdollisimman paljon irti. Yhdistämällä tieteellinen tieto käytännön kokemuksiin, yksilöllisiin tarpeisiin ja riittävään motivaatioon syntyy paketti, joka palkitsee sekä pelaajaa että valmentajaa.

Useimmat salibandypelaajat uhraavat lukemattomi iltoja elämänsä aikana harjoitteluun. Riittävän määrän lisäksi pitäisi kuitenkin nykyistä enemmän kiinnittää huomiota ja panostaa ennen kaikkea harjoittelun laatuun. Itsestäni ainakin tuntuisi todella turhauttavalta treenata paljon, mutta olla samalla epävarma harjoittelun laadusta, suunnasta ja tehokkuudesta. Seurauksena saatetaan heittää aikaa hukkaan, eikä sitä varmasti kukaan halua. Mikään ei ole niin arvokasta kuin aika, joten se kannattaa käyttää mahdollisimman tehokkaasti.

Jotta harjoitteluun panostettu aika saadaan optimoitua ja yksilön kehitys maksimoitua, joukkuetreenien ohella suosittelen pelaajia panostamaan mahdollisuuksiensa mukaan henkilökohtaiseen valmennukseen. Vain yksilöllisen harjoittelusuunnitelman kautta on mahdollista saavuttaa pelaajan täysi potentiaali.

Avaisitko hieman henkilökohtaista valmennusideologiaasi ja -tyyliäsi?

Optimitilanteessa urheilija tietää mitä harjoitellaan ja miksi harjoitellaan. Useimmiten tieto lisää motivaatiota sekä auttaa saavuttamaan tuloksia ja keskittymään olennaiseen yksittäisissä harjoituksissa. Jokainen valmennussuhde lähtee liikkeelle perustan rakentamisesta, jossa selvitetään, kuinka valveutunut urheilija on omasta harjoittelustaan, ja kuinka yksityiskohtaisiin asioihin voitaisiin kiinnittää huomiota. Lisäämällä urheilijan omaan harjoitteluun liittyvää tietoisuutta osaa hän kuunnella omaa kehoaan paremmin ja arvioida kehittymistään aiempaa tarkemmin. Oman kehon kuuntelu on yksi tärkeimmistä harjoittelun intensiteettiä ja määrää säätelevistä tekijöistä.

Jatkuva tiedonjano on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista - niin valmentajalle, kuin urheilijallekin. Sammumaton halu tietää enemmän kertoo motivaatiosta ja halusta kehittää itseään parhaalla mahdollisella tavalla. Vaikka jano on sammumaton, tulee myös muistaa nauttia itse treenaamisesta ja tehdyn työn hedelmistä. Loppujen lopuksi kaikki kulminoituukin pelaamisesta tai valmennuksesta saataviin asioihin ja niiden tuomaan iloon.

Millaisia terveisiä sinulla on kaikille Sählynörteille?

Kannattaa pitää mielessä, että ”attitude is NOT everything”. Vaikka asenteella on todella iso merkitys, sillä ei voi korvata laadukasta harjoittelua. Muistakaa nauttia pelaamisesta ja harjoittelusta – tsemppiä treeneihin!