Ostoskori

Sählynörttien uusi aikakausi

Julkaissut Julius Jousi


Sählynörttien tarinassa päivämäärä 8.5.2020 jää historiaan suurena uutispäivänä. Mikäli haluat kurkistaa muutosten ja päätösten taustalla olevien ajatustemme maailmaan hieman pintaa syvemmältä, käsilläsi oleva blogiteksti on ehdottomasti sinua varten. 

Jotta pääsisimme nykyhetkeen ja tulevaisuuteen, joudumme perkaamaan hieman myös menneisyyttä. Palataan siis ensin ajassa taaksepäin. Mutta lupaamme, että vain hetkeksi. Uudet jutut nimittäin odottavat, emmekä itsekään malta odottaa niistä kertomista.

Suomen nörtein salibandykauppa

Kun vuoden 2019 helmikuussa käynnistimme toden teolla Floorball Nerds -brändin visioinnin, mielessämme oli ajatus uudesta monipuolisesti salibandy-yhteisöä palvelevasta ja sille mahdollisimman kokonaisvaltaista laatua tuottavasta toimijasta.

Tämä suurempi visiomme piti sisällään kolme toisistaan erillistä ideaa ja konseptia, joiden toteuttaminen ei missään tapauksessa olisi realistista kerralla. Oli päätettävä järjestyksestä ja toivottava, että onnistumisten kautta myöhemmässä vaiheessa mahdollistuisi myös “pankkiin” jääneiden suunnitelmien käytäntöön vieminen. Konsepteista ensimmäisen paljastimme elokuussa 2019, kun Suomen nörtein salibandykauppa näki julkisen päivänvalonsa.

Kauppamme ensimmäinen kausi oli erittäin vaiherikasta ja monin tavoin mielenkiintoista aikaa. Matkalle sattui odotetusti jonkin verran haasteita, joista suurin osa taklattiin onnistuneesti. Valitettavasti mukaan mahtui kuitenkin myös pari suurempaa, ennalta odottamatonta ja itsestämme riippumatonta hidastetta, jotka vaikeuttivat toimintaamme merkittävästi. Keväällä koronakriisi iski sitten vielä hieman kookkaamman kapulan uudenkarheisiin rattaisiimme.

Voisi todeta, että pääsimme nuorina yrittäjinä kertaheitolla syvään päätyyn uiskentelemaan, yhdessä jäiden ja kuuluisan Loch Nessin hirviön kanssa. Selvisimme, mutta taistelu jätti väistämättä jälkensä. Näin jälkeenpäin voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että kamppailun myönteisenä seurauksena turhauttavien tilanteiden sietokykymme kehittyi teräksiseksi.

Varustemyynti tauolle

Poikkeustilan alettua aika oli kypsä rohkeille päätöksille. Hankalassa tilanteessa yrityksemme tulevaisuuden kannalta oli väistämättä tehtävä kompromisseja. Toimintaamme ja voimavarojamme oli suunnattava uudelleen kohteisiin, joissa näemme eniten potentiaalia sekä vallitsevassa epävarmassa yhteiskunnallisessa tilanteessa että pidemmällä tähtäimellä.

Pohdinnan lopputulos oli yksimielinen ja selkeä: päätimme laittaa varusteiden jälleenmyynnin toistaiseksi kokonaan tauolle.

Tilanteen toteaminen ja sitä seurannut päätös oli meille tietenkin pettymys. Ensimmäisen vuoden aikana ehdimme nähdä, että asiantuntevaan, laadukkaaseen ja asiakasta arvostavaan henkilökohtaiseen palveluun uskonut erikoiskauppamme otettiin lämpimästi vastaan. Sellaiselle oli monien mielestä ollut Suomessa jo pitkään selkeä tarve, ja saimme matkan varrella työstämme runsaasti kehuja sekä kiitoksia. Ne ilahduttivat paljon.

Haluammekin puolestamme tässä vaiheessa kiittää lämpimästi kaikkia kauppamme asiakkaita ja meille ensimmäisen toimintavuotemme aikana tavalla tai toisella tukensa osoittaneita ihmisiä. Jonain kauniina päivänä varustepuolemme palaa toivottavasti vielä osaksi Sählynörttien palveluperhettä.

Kohti kirkasta tulevaisuutta

Koska menneeseen ei koskaan kannata jäädä liiaksi vellomaan, on aika siirtää katseet visusti nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Ne näyttävät nimittäin todella mielenkiintoisilta. Pääsemmekin seuraavaksi jatkamaan ilonaiheilla.

Niistä ensimmäinen on se, että muutoksista huolimatta Floorball Nerds -brändimme jatkaa yhä matkaansa samalla reseptillä kuin aiemminkin. Osana sitä esimerkiksi arvomme pysyvät muuttumattomina: aiomme jatkossakin olla asiantuntevia, uskollisia ja yllätyksellisiä. Brändimme ilme, fiilis ja "meininki" on ollut ehkäpä jopa eniten kehuja saanut piirteemme. Lupaamme jatkaa vähintään samalla asenteella myös tulevaisuudessa. Teemme omaa juttuamme ja erotumme joukosta. Pidämme huolen siitä, että Sählynörttien kasvava yhteisö elää ja voi hyvin.

Toinen ilonaiheemme liittyy sen sijaan siihen suurempaan visiokokonaisuuteen, josta tämän tekstin alussa mainitsimme. Julkisen päivänvalon on nimittäin nyt nähnyt myös toinen pitkäaikainen ideamme.

Kyseessä on tietenkin tänään julkaistu uusi kansainvälinen etävalmennuskonseptimme, Floorball Nerds Coaching. Sen missiona on tiivistetysti tarjota kaikentasoisille salibandypelaajille uudenlainen mahdollisuus edistää henkilökohtaista kehittymistään ja saada tieteelliseen evidensiin perustuvaa lajispesifiä asiantuntijavalmennusta.

Tarjolla on aluksi kaksi osa-aluetta: fysiikka- ja psyykkinen valmennus. Pyrimme kuitekin kokonaisvaltaisuuteen, joten syksyllä valikoimaamme lisätään itse peliin keskittyvä henkilökohtainen lajitekninen ja -taktinen valmennus. Kaikki valmennuksemme toteutetaan etänä digitaalisia viestintävälineitä hyödyntäen, joten niihin osallistuminen ei ole koskaan paikkaan sidottua.

Toisin kuin vallitsevassa tilanteessa ymmärrettävästi voisi kuvitella, ideamme ei suinkaan ole koronakriisin aiheuttaman pika-aivoriihen tulosta. Sen sijaan, jo keväällä 2019 keksityn ja visioidun konseptimme tarkempi valmistelu aloitettiin jo kuukausia sitten, tarkalleen ottaen tammikuussa. Uuden valmennuspalvelun käynnistyminen olisi siis ollut ohjelmassamme tänä keväänä joka tapauksessa. Maaliskuussa alkanut poikkeustila lähinnä vauhditti fokuksemme siirtämistä sitä kohti ja johti lopulliseen päätökseen varustetoimintamme jäädyttämisestä.

Miksi uudelle valmennuskonseptille on tarvetta?

Salibandyn parissa on pitkään käyty keskustelua siitä, kuinka yksilöiden tulisi harjoitella kehittyäkseen lajissamme mahdollisimman tehokkaasti. Tämän erittäin perustavanlaatuisen aiheen ytimessä on väistämättä myös kysymys siitä, missä määrin esimerkiksi juniorivalmentajien tulisi pystyä palvelemaan joukkuetta ja toisaalta samalla sen muodostavia yksilöitä erikseen. 

Joukkuevalmennuksen resursseilla on yleisesti ottaen vaikeaa ehtiä keskittymään samanaikaisesti ryhmän tavoitteiden ohella kunkin yksilön henkilökohtaiseen kehittämiseen. Toisaalta, kun yleisesti joukkueissa valmennetaan yhtä aikaa vähintään 20 pelaajaa, on totta puhuen täysin epärealistista olettaa, että valmennus ylipäätään kykenisi yhtä tehokkaasti palvelemaan ja optimoimaan niin joukkueen kokonaisetua kuin yksittäisen pelaajan henkilökohtaisten ominaisuuksien kehittymistä. 

Väitämme, että edellinen realiteetti koskee ainakin osittain jopa suurinta osaa pääsarjatason joukkueista. Kyseessä ei siis ole missään tapauksessa pelkästään juniori- harraste- ja alempien sarjatasojen joukkueissa pelaavien yksilöiden, vaan jokaisen eteenpäin pyrkivän pelaajan, joukkueen ja seuran haaste. Yksilöiden kehityksen maksimoiminen olisi tietenkin ideaalitilanteessa kaikkien osapuolten etu.

Oman potentiaalinsa huipulle mielivän pelaajan tarvitsee lähtökohtaisesti tehdä paljon yksinään ja itsekseen. Toivottavien kehitysaskeleiden tärkein yksittäinen edellytys onkin riittävä harjoitusmäärä. Ilman määrällisesti riittävää harjoittelua tehokas kehittyminen ei saa edes kunnon mahdollisuutta. Mutta ilman laatua harjoittelulta puuttuu kuitenkin selkeä suunta. Runsaasti treenaava pelaaja saattaa kuluttaa paljon energiaa tavoitteidensa näkökulmasta vähintäänkin tehottomiin tai vääriin, jopa kehitystä hidastaviin asioihin.

Yksilön henkilökohtaiseen kehitykseen tähtäävän harjoittelun määrällinen ja laadullinen suunnittelu on valitettavasti keskimäärin vähäistä. Merkittävimmät syyt piilevät erityisesti jo edellä mainituissa joukkuevalmennuksen resurssihaasteissa, toisinaan myös valmentajien rajallisessa osaamisessa.

Samalla on kuitenkin muistettava, että varsinkaan pitkälti vapaaehtoisvoimin toimivilta valmentajilta ei ole ylipäätään inhimillistä olettaa syvällisesti perehtynyttä otetta lajispesifiin ja yksilölliset ominaisuudet huomioonottavaan valmentamiseen. Ammattilaisen kädenjälki on täysin ymmärrettävästi eri tasolla – ja niin sen toki pitääkin olla. 

Monelle eri tasolle ulottuvan lajikokemuksemme ja tarkemman selvitystyömme perusteella voimme joka tapauksessa todeta, että yksilöön huolellisesti keskittyvä henkilökohtainen valmennus on toistaiseksi ollut lajissamme vain harvojen ja valittujen tai muuten vain onnekkaiden pelaajien herkku. Muun muassa tähän epäkohtaan haluamme tarjota muutoksen. 

Maajoukkuetoimintaa ja joitakin yksittäisiä ansiokkaita poikkeuksia (kuten vaikkapa Jussi Pihan Parasta Peliin -hanke) lukuunottamatta mahdollisuuksia ei ole ollut sieniksi sateella – ellet sitten ole yksilönä itse ottanut ja kysynyt joltakin valmentajalta, josko hän lähtisi valmentamaan vain sinua. Merkit kuitenkin viittaavat siihen, että kiinnostus henkilökohtaista valmennusta kohtaan on motivoituneiden pelaajien keskuudessa varsin laaja. Kukapa ei haluaisi lisää kohdennettuja työkaluja ja asiantuntijan apua kehittymisensä tueksi. 

Edeltävien perustelujen innoittamana haluamme luoda salibandyyn erikoistuneelle yksilövalmennukselle silmiä avartavaa pohjaa ja tarjota kaikentasoisille pelaajille aidon mahdollisuuden keskittyä täysillä omaan kehitykseensä ilman paikkaan sidotun valmennuksen rajoitteita. Samalla on tärkeää huomata, että näkökulmamme ei ole ristiriidassa joukkueharjoittelun tavoitteiden kanssa – päinvastoin. Seuroissa tehdään hyvää työtä, ja haluamme osaltamme helpottaa ja tukea niiden sekä valmentajien haastavaa urakkaa. On vain pelaajan etu, että lajiin liittyvää asiantuntemusta on laajalti saatavilla ja mahdollisuuksien kirjo levenee. 

Kuten todettu, haluamme tarjota joukkueharjoittelun rinnalle ja tueksi nimenomaan pelaajien yksilöllisten ominaisuuksien kehittämiseen keskittyvää valmennusta. Toisin sanoen täydennämme, edistämme ja tehostamme harjoittelun kokonaisuutta kohdennetusti kunkin pelaajan omilla ehdoilla. Niihin kuuluvat muun muassa yksilön aiempi lajitausta, nykytilanne, tavoitteet ja tärkeimmät kehityskohteet, jotka kartoitetaan huolellisesti ja huomioidaan tarkasti henkilökohtaista valmennusta suunniteltaessa. Tarvittaessa käydään myös vuoropuhelua pelaajan joukkuevalmennuksen kanssa, sovittaen ja yhdistäen hedelmällisesti niin yksilö- kuin joukkueharjoittelun tavoitteet.

Yksilön kehityksen näkökulmasta tieteeseen perustuva valmennus sekä pelaajan omilla ehdoilla laadittavat sisällöt tarjoavat itsenäiseen harjoitteluun selkeän suunnan, motivaatiota parantavan merkityksen ja lopulta kiistatta toiselta planeetalta olevan tehokkuuden. Akateemisen ja lajikokeneen ammattivalmentajan asiantuntemus yhdistettynä henkilökohtaiseen tukeen takaa laadun, joka puolestaan antaa pelaajalle itselleen jatkuvaa kehitystä varten harvinaisen arvokkaat avaimet. 

Konseptimme tarjoaman kokonaisuuden näkökulmasta erityisen noston ansaitsee ehdottomasti myös psyykkisen valmennuksen läsnäolo. Meille on alusta asti ollut selvää, että haluamme tarjota fysiikkavalmennuksen ja syksyllä käynnistettävän lajiteknisen ja -taktisen puolen ohella pelaajille myös helposti lähestyttävän väylän laadukkaaseen psyykkiseen valmennukseen osallistumiseen.

Mentaaliharjoittelun tärkeydestä ja merkityksestä on viime vuosina puhuttu niin lajipiireissä kuin yleisemminkin suomalaisen urheiluväen keskuudessa hieman aiempaa enemmän. Siitä huolimatta pelaajien henkisen puolen kehittämiseen tähtäävät konkreettiset teot ja niiden käytännön rooli osana harjoittelun kokonaisuutta ovat laajassa mittakaavassa edelleen jääneet valitettavan vähäisiksi niin yksilöiden, joukkueiden kuin seurojenkin toiminnassa.

Psyykkisen valmennuksen merkitys yksilön kehittymisen, suoriutumisen ja menestyksen kannalta on kiistaton, ja siksi haluamme osaltamme kantaa kortemme kekoon sen huomattavan yleistymisen puolesta salibandyvalmennuksessa.

Emme suinkaan väitä, että pystyisimme konseptillamme yhtäkkiä ratkaisemaan kaikkia yksilövalmennukseen liittyviä haasteita – eikä se toki ole tavoitteemmekaan. Toivomme ja uskomme kuitenkin, että nyt pystytetty palvelukokonaisuus tuo jotakin uutta ja kaivattua salibandyn lajikenttään ja parantaa ennen kaikkea yksittäisen pelaajan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan kehittymiseensä. Lähiaikoina konkreettisesti osaksi toimintaamme liitettävästä kansainvälisestä näkökulmasta katsoen pidämme suurena hyötynä puolestaan esimerkiksi paljon kysytyn suomalaisen valmennusosaamisen saatavuuden laajenemista ja helpottumista.

Valmennuskonseptimme taustalla olevien ajatusten päätteeksi haluamme yrityksenä osoittaa julkisen kiitoksemme Sählynörttien riveihin liittyneille tuoreille vahvistuksillemme. Tieteellistä tietoa osaamisensa perustana pitäviä valmennuksen raudanlujia ammattilaisia ei todellakaan kasva puissa. Emme kuitenkaan saaneet mukaamme pelkästään roppakaupalla asiantuntemusta – saimme lisäksi työyhteisömme suureksi iloksi samalla kertaa myös kaksi upeaa persoonaa. Ilman Tuomaksen ja Riikan panosta visiomme olisi jäänyt yhä odottamaan hamaan tulevaisuuteen. Suuret kiitokset teille molemmille. 

Salibandyn asialla oleva matkamme on nyt saanut virallisesti uuden suunnan, ja laivamme on jälleen valmis ottamaan yhä voimakkaampaa tuulta purjeisiinsa.

Toivotamme koko Floorball Nerdsin henkilökunnan puolesta kaikki mukaan haluavat pelaajat lämpimästi tervetulleiksi nauttimaan valmennuksistamme! 

Lopuksi

Mikäli askarruttavia asioita tai mitä tahansa kysyttävää jää, on yrityksemme viestinnällinen perusperiaate yhä muuttumaton: meihin saa ja pitää ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä.

Niin, entä sitten se yrityksemme kolmas idea?

Sen verran voimme jo tässä vaiheessa paljastaa, että kyseessä on kokonaan uuden brändin alla toimiva palvelukonsepti. Sanotaanko vielä vaikkapa näin, että erityisesti seurojen ja muiden urheiluyhdistysten kannattaa pysyä sen osalta valppaana kanavalla! 

 

Koko Sählynörtti-jengin puolesta salibandyterveisin,

Julius Jousi

 

Julius on pitkän uran salibandyn parissa pelannut ja toiminut Floorball Nerdsin perustajajäsen ja Johtajanörtti. Hän on myös palveluidemme ja brändiemme taustalla olevan Sports Nerds Oy:n toimitusjohtaja. 

 

Haluatko tutustua valmennuksiimme tarkemmin? 

Fysiikkavalmennus

Psyykkinen valmennus

Lajitekninen ja -taktinen valmennus

Tarinamme

 

Lyijykynä

toukokuu 28, 2020

Hei! Teillä on kyllä iloinen ja pirteä meininki. Mietin, että teidän suosituimman kohderyhmän ollessa oletettavasti 12-17v, nämä blogipostauksethan voisi vaihtaa vlogeihin. Nyt blogipostaukset venyy ja paukkuu pitkäksi lukemiseksi, eikä ainakaan puhelimella meinaa jaksaa lukea näitä, vaikka päivittäin tulee luettua uutisia mielin määrin. Tässäkin postauksessa on todella hyvä meininki, mutta valehtelematta en jaksanut käyttää 10min tämän lukemiseen. Teette hyvää duunia! Tsemppiä XOXO

Jätä kommenttisi:

Viestit tarkastetaan ja hyväksytetään Sählynörteillä ennen julkaisemista.